NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem Chapter 8 On the Grasshopper and Cricket

Share this article:
Loading...

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem Chapter 8 On the Grasshopper and Cricket

Honeydew Poem Chapter 8 On the Grasshopper and Cricket Questions From Textbook

WORKING WITH THE POEM (PAGE 123)

Question 1:
Discuss with your partner the following definition of a poem.
A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words, when read aloud with feeling, have a music and meaning of their own.
Answer:
Very true. Poetry is different from prose because it arranges best words in a musical order. However, a poem being short, musical and interesting is easy to learn by heart and to remember for a long period.

Question 2:
The poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem?
Answer:
The poetry of earth is made of the chirping of birds in trees, and a grasshopper’s sound. They sing joyfully without a long break.

Loading...

Question 3:
Find in the poem lines that match the following:

(i) The grasshopper’s happiness never comes to an end.
(ii) The cricket’s song has a warmth that never decreases.

Answer:

Loading...

(i) He has never done with his delights.
(ii) The cricket’s song in warmth increasing ever.

Question 4:
Which word in stanza 2 is opposite in meaning to ‘the frost’?
Answer:
“warmth’

Question 5:
The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.
Answer:
The two major seasons in a year are summer and winter. Both are rich in music. In summer, the representative voice is that of the birds and the grasshoppers. In winter, the cricket is the prime singer.

Loading...

Honeydew Poem Chapter 8 On the Grasshopper and Cricket More Questions Solved 

Question 1:
Which insect is the music provider in summer?
Answer:
The grasshopper is the music provider in summer.

Question 2:
What do birds do in winter? Why?
Answer:
Birds remain silent and hide in the winter. It is because they don’t feel comfortable in the cold weather.

Question 3:
Which insect breaks silence of the winter? How?
Answer:
There is silence all around in the winter. This silence is broken by crickets.
They start singing for merry making.

Loading...

More CBSE Class 8 Study Material

  • NCERT Maths Solutions Class 8
  • NCERT Class 8 Science Solutions
  • CBSE Class 8 Social Science Solutions
  • NCERT Class 8 English Solutions
  • NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew
  • NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened
  • NCERT Hindi Class 8 Solutions
  • CBSE Class 8 Sanskrit Solutions
  • NCERT Solutions

Save

Loading...

Share this article:
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NCERTGUESS
Logo
Enable registration in settings - general